Bahan-bahan:
Sebungkus kuew teow (600gm)
2 potong bahagian dada ayam
10 ekor udang besar
10 biji bebola ikan
5 batang crab sticks
3 biji bawang putih
Sedikit minyak utk menumis
1 camca teh lada putih
Air secukupnya
Sedikit minyak bijan
Garam & gula secukup rasa
Daun kucai
* Kalau nak lebih rasa ayam, boleh masuk 1 kiub ayam.
Penyediaan:
1. Celur kuew teow hingga lembut. Ketepikan.
2. Panaskan periuk, tumiskan bawang putih hingga agak layu. Masukkan lada putih dan kacau.
3. Tuangkan air secukupnya untuk dijadikan sup. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ayam. Apabila ayam dah masak, keluarkan dan sejukkan. Carik-carikkan ayam.
5. Masukkan udang, bebola ikan dan crab stick ke dalam sup ayam tadi.
6. Perasakan dgn garam dan gula. Tambahkan beberapa titis minyak bijan.
7. Ambil sebahagian kue teow yg dicelur tadi dan bubuh ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah sup.
Taburkan ayam dan daun kucai. Lebih sedap jika dihidang bersama sambal kicap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.